Spara med fast ränta

Det absolut bästa riskfria sättet att få sina pengar att växa snabbt är att placera dem på ett sparkonto som har en fast ränta. Med ”riskfritt” menar vi att pengarna garanterat växer snabbt på kontot till skillnad från aktier och fonder då det kan gå både upp och ner, däremot finns det alltid en viss risk med att spara på ett sparkonto som inte skyddas av insättningsgarantin. Fast vi på sparapengarna.se skulle vilja påstå att risken att förlora pengar på ett sådant konto är betydligt mindre än att förlora pengar när man sparar i aktier och fonder.

Spara på ett fasträntekonto

Alla banker och kreditbolag ger sina kunder en högre sparränta på sina fasträntekonton än vad de ger på de sparkonton som har en rörlig ränta, däremot finns det högräntekonton som har en högre rörlig sparränta än vad de vanliga bankerna ger i fast ränta. Den bästa räntan hittar du emellertid på ett högräntekonto som har en fast ränta och så här funkar ett sådant konto:

  • Du gör en enda insättning och denna insättning måste vara på minst 10 000 kr. Ofta finns det även ett insättningstak på 50 000 kr.
  • Du väljer en lämplig bindningstid på 3 månader till 5 år. Det vanligaste är att man binder pengarna i 1 – 3 år, men ju längre tid du låser pengarna på kontot desto högre sparränta får du.
  • Du får inte röra dina sparpengar alls under bindningstiden om du vill slippa sänkt ränta eller avgifter på flera hundra kronor, för hela poängen är ju att du får en hög ränta mot att du inte rör dina pengar.

Tips

  • Så fort du har sparat ihop 20 000 kr på ett månadssparkonto bör du föra över 10 000 kr till ett fasträntekonto och behålla 10 000 kr som buffert på månadssparkontot så att du inte behöver röra dina pengar på fasträntekontot om någon oförutsedd utgift skulle dyka upp.
  • När bindningstiden är slut bör du placera om pengarna på ett nytt fasträntekonto som har en riktigt hög sparränta, då kommer dina sparpengar att växa extremt snabbt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *