Res billigt – Hur du sparar pengar när du reser

Om du ska spara pengar ska du naturligtvis inte ut och resa. I vissa fall kanske du har sparat pengar just för att kunna resa.  Därför vill jag ge följande råd så att du kan resa mer eller få pengar över till något annat.

Charter

Åk aldrig charter i juli och augusti. Under de tio veckor som skolorna är stängda är det som dyrast att åka. Ta istället en sistaminutenresa i maj eller september. I Sydeuropa är vädret riktigt bra under de här månaderna och det är inte lika djävulskt varmt som under juli och augusti.

Under maj brukar resorna vara som allra billigast. Då brukar det finnas resor med flyg och hotell som kostar mellan 1 500 kr och 2 000 kr. Ibland mindre. I våras fanns det charterresor för 1 200 kr och endast en flygstol kostade mellan 500 kr och 1 000 kr.  Självklart är det som billigast att boka en sistaminutenresa dagen innan avresan eller samma dag.

Det kan också finnas billiga sistaminutenresor i januari och februari, strax efter skolornas jullov. Oftast går dessa resor till platser som Egypten, Kanarieöarna och Thailand.

En bra sajt för att söka billiga sistaminutenresor är destination.se

Reguljärflyg

När det gäller charter ska du alltså boka resan så sent som möjligt om du vill komma riktigt billigt undan, men när det gäller reguljärflyg ska du boka resan så tidigt som möjligt. Det är mycket sällan det hjälper att vänta till dagen innan den planerade avresan. Ofta har de billigaste flygresorna redan försvunnit och priserna är oftast inte lägre än om du hade bokat resan ett halvår tidigare.

Billiga flygbolag när det gäller resor inom Europa är exempelvis Ryan Air och Norwegian. Om du ska åka längre bort finns det en mängd flygbolag att välja mellan. Sök flyg på sajter som travelstart.se, resfeber.se och mrjet.se. Där hittar du oftast de billigaste resorna.

Undvik paketresor till vissa länder

Undvik att köpa dyra paketresor till ett land som Thailand. Oftast är det mycket billigt att bo i Thailand. Om du reser till Thailand under den svenska sommaren då det är lågsäsong så är det inga problem att hitta ett rum som kostar mindre än hundralappen för en natt. Oftast är det lite dyrare i Phuket.

Det finns även rum att hyra för 50 kronor i vissa delar av Thailand, som i fantastiska Chiang Mai. Även i syndens näste Pattaya finns det riktigt billiga rum.

Om du har tänkt stanna i Thailand en hel månad så kan du hyra ett rum för drygt 1 000 kronor för hela månaden även i Phuket!

Boende

Om du inte ska åka en sistaminutenresa med hotell kan det vara en bra idé att leta efter billiga rum på hostelbookers.com eller hostelworld.com. Där kan du hitta lediga rum på vandrarhem, guest houses och billiga hotell.

Om du ska stanna utomlands en längre tid rekommenderar jag att du bara bokar ett rum för några dagar (om det inte är högsäsong) och leta sedan efter ett nytt rum eller lägenhet på plats. Det brukar vara billigare, ibland mycket billigare. Det beror förstås lite på var du ska åka.

Du kan även googla med sökord som ”room for rent” (eller ”apartment for rent”) + ”ort”+ classified. Då har du en god chans att hitta annonser som privatpersoner lagt ut på de lokala tidningarnas hemsidor vilket oftast är ett bra sätt att hitta en billig bostad, men var försiktig med att betala i förväg.

Mat

Om du äter frukost, lunch och middag på restaurangen blir du snart ruinerad, om du inte är i ett land som Thailand där du kan äta en måltid på ett skrangligt hak för tio kronor.

Köp din frukost och lunch i de större livsmedelsaffärerna. Om du vill äta din middag ute leta då runt bland de lokala haken som turisterna inte besöker. Där får du oftast en billigare och godare måltid, men du får inte sitta vid ett bord med vit tygduk.

I Thailand bör du först och främst äta den lokala maten och köpa dina måltider på marknaden eller vid gatukanten.  Då fixar du frukost, lunch och middag för högst 30 spänn per dag. Det brukar också finnas turistrestauranger där en måltid kostar runt 20 kronor, men kom ihåg att det nästan alltid bara gäller thaimat.

Dryck

Om du vill leva snålt så drick vatten, både till måltiderna och när du är törstig. Både läsk och alkohol kostar naturligtvis pengar.

Om du dricker alkohol, vilket de flesta gör, så tänk på att det i de flesta länder inte är speciellt billigt att hinka i sig 10 drinkar på krogen eller nattklubben.

Jag kanske inte ska uppmuntra till krökande, men för den som gillar att vara packad eller halvpackad på semestern så tänk på att det är billigare att köpa alkohol i butiken. Oftast är landets egna sprit, öl och vin billigare än de stora kända varumärkena.  Ibland kan emellertid den lokala spriten bidra till en baksmälla som inte är av denna värld. Ett exempel på detta är den thailändska whiskeyn Mekong (som egentligen är en sorts rom). Baksmällan efter en kväll med för mycket Mekong är inget du vill vakna upp till, tro mig.

Håll också utkik efter ställen som har happy hour eftersom de på vissa platser kan sälja öl till nästan samma pris som livsmedelsaffären.

Tänk på att alkoholen kan göra ett stort håll i din plånbok. Det gäller även om du är på en kortare semester eftersom den som är berusad tenderar att bränna betydligt mer pengar än det var tänkt. Så ta det lugnt!

Andra råd

Åk inte taxi. Ta dig runt med lokaltrafiken även om det är lite omständigare.

Hyr inte solsäng.

Skippa guidade turer och ta dig runt på egen hand eller med ditt resesällskap. Om du har läst på mycket om platsen du ska till kan du få ut lika mycket av dina egna rundresor som av de arrangerade turerna.

I tropiska länder som Thailand tar många hyresvärdar betalt för strömmen.  Stäng därför av din air condition. Den drar mycket ström. Använd fläkten istället om då måste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *