Låna pengar och tjäna på det

Ibland kan det faktiskt vara ekonomiskt att låna pengar istället för att ta av sitt sparkapital när man ska köpa något, framför allt nu när låneräntorna är så pass låga som de är. Det kanske låter lite konstigt att du kan tjäna på att låna pengar istället för att plocka från sparkontot, men så kan det faktiskt vara om du sparar dina pengar på ett sparkonto som har en riktigt hög ränta och du har en hög kreditvärdighet som ger dig en riktigt låg låneränta. Vi ska ge dig ett exempel så förstår du vad vi menar.

Så kan du tjäna på att låna

Anta att du har 30 000 kr på ett månadssparkonto som du vill föra över till ett fasträntekonto. Om du funderar på att öppna ett fasträntekonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin kan du få en skyhög sparränta trots dessa lågräntetider, hos 4Spar kan du få så hög ränta som 10 % och hos Akelius 5 %.

Om du hittar något som kostar 30 000 kr kan det vara frestande att bränna dina pengar istället för att spara dem, men om du har möjlighet att ta ett privatlån och få bankens lägsta ränta kan det vara bättre att ta ett lån istället och spara dina 30 000 kr på ett sparkonto. Skulle du placera dina pengar på ett fasträntekonto som ger 10 % i ränta i tre år och ta ett lån på 30 000 kr med 2.41 % i ränta (finns t ex hos ICA Banken) som du betalar av på tre år får du betala 2220 kr i ränta samtidigt som du får 9930 kr i sparränta på ditt fasträntekonto. Det här innebär att du har tjänat 7710 kr på att låna pengar istället för att ta av ditt eget kapital.

Om vi ska dra det till sin spets skulle du i praktiken kunna låna pengar (om du får en bra ränta) och placera dem på ett sparkonto som ger en högre ränta och tjäna pengar på det.

Men det funkar väl inte med smslån, eller?

Nja, smslån har aldrig en lägre ränta än vad sparkontona har, men faktum är att det finns smslån som är helt avgifts- och räntefria. Dessa lån brukar som mest vara på 6000 kr och har en återbetalningstid på högst 30 dagar, vilket passar bra om du hittar ett fynd eller måste täcka en oförutsedd utgift på några tusenlappar. Om du har råd att betala tillbaka lånet när du fått lön är det såklart bättre att ta ett gratis smslån istället för att plocka pengar från ditt månadssparkonto som gör att du förlorar ränteintäkter.

Om du vill kika på sms lån kan du göra det på smslånen.se som jämför lånekostnaderna för de allra flesta smslån i Sverige, där kan du enkelt vaska fram det billigaste smslånet för just dig. Det är bara att välja lånebelopp, löptid och andra kriterier så dyker de billigaste lånen upp, även gratis smslån om de uppfyller dina kriterier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *