Dags att börja spara i aktier

Ett sätt att få sina pengar att växa ordentligt är att placera sina pengar i aktier. Egentligen är det ett klart bättre alternativ än att spara pengar på ett sparkonto i dessa tider när räntorna är rekordlåga. Ja, som du säkert känner till har vi en negativ reporänta i det här landet idag och det gör förvisso lånen billigare men är ingen höjdare precis för oss som vill spara pengar.

Att spara i aktier har alltid varit en lönsam affär. Visst kan man förlora pengar när det gäller enskilda aktier men i det stora hela tjänar man pengar på aktieplaceringar, det råder det ingen som helst tvivel om. Avkastningen på Stockholmsbörsen har under de senaste hundra åren har ökat med 10 % i snitt per år och det är inte lite det. Dessutom har man möjlighet att göra riktigt fina aktieklipp om man har lite fingertoppskänsla och tur, och då kan man såklart få en ännu högre avkastning.

Om vi tittar på Googles aktie, till exempel, var den värd 85 dollar augusti 2004 och i oktober 2013 var värdet 1000 dollar. Den som hade investerat 8 500 dollar i Goggles aktier år 2015 hade alltså tjänat 91 500 kr inom loppet av 10 år. Eller om du köpt H&M-aktier för 10 000 kr år 1974 hade du 35 år senare kunnat sälja dem för 42 miljoner kronor år 2000. Snacka om att säkra pensionen. Okej, det är långt ifrån alla som lyckas göra sådana här aktieklipp men hur man än vänder och vrider på det är aktieplaceringar oftast en mycket lönsam affär.

Om du aldrig har placerat pengar i aktier tidigare bör du sätta in dig in i det innan du börjar investera, dels lära dig hur själva aktiehandeln går till  och dels ta reda på vilka aktier det kan vara värt att placera pengar i. När du väl har blivit insatt kan det vara värt att besöka Aktiebladet.se som är en del av Trade Invest Europe AB och har över 40 000 prenumeranter. Det är en förvisso ingen nybörjarsajt precis utan är snarare en tung aktiesida som du kan vända dig till när du behöver riktigt bra aktietips från riktigt insatta skribenter.

Fem nybörjartips för dig som vill böra placera i aktier

  1. Placera dina pengar i olika aktier så du sprider dina risker. Det är dumt att satsa allt på en eller två aktier.
  2. Välj ut några trygga aktier som gett en stabil avkastning och komplettera med några högriskaktier som förhoppningsvis kan ge en riktigt hög avkastning.
  3. Placera inte alla dina pengar i högrisk aktier.
  4. Tänk långsiktigt. Det är inte alltid man gör snabba klipp, ibland går kurserna ner men på lång sikt går de flesta aktier upp i värde igen.
  5. Håll ut om en aktie sjunkit i värde om det mesta pekar på att den kommer att gå upp igen förr eller senare.
  6. Sälj aktier som sjunker i värde om varken du eller experterna tror på dem längre.
  7. Går inte för små placeringar vid varje tillfälle eftersom aktiemäklarna tar en avgift varje gång du gör en placering.

2 thoughts on “Dags att börja spara i aktier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *