Att tänka som en ekonom

 

En del människor saknar alltid pengar och en del har alltid. Det är enkelt att svara att det beror på inkomst och till viss del är det sant, men det har ännu större betydelse med levnadssätt. De flesta familjer anar inte hur stora ekonomiska problem många höginkomsttagare har och det beror förstås alltid på levnadssättet och svårigheten att förändra. Fantastiska ensamstående mammor brukar vara helt enastående ekonomiska och det går ofta inte förstå hur de får sin ekonomi att gå ihop.

HUR BÖRJA?

Tänk först så här: är den här utgiften verkligen nödvändig? Behöver vi det här? Vad kan vi dra in på? Man har säkert en hel del man kan ändra på om man bara tittar över sin ekonomi. Man kan börja med att göra en budget, för att där se vad pengarna verkligen går till. Sedan är det nog ganska lätt att plocka ut någon/några saker som faktiskt inte behövs. Konsumentverket har tagit fram en väldigt bra broschyr som är lätt och väldigt trevlig att läsa. Läs den! Många bra och nyttiga tips finns här.

SPARA PENGAR TIPS

 • Ät mer sällan ute, snabbmat är dyrt. Laga maten hemma istället.
 • Dra in på läsk, godis och chips. Även veckotidningar kan dras in. Köper du kvällstidningen och har dator hemma, läs tidningen gratis på Internet istället.
 • Om du röker och även nyttjar alkohol, så vet du att det är mycket pengar som det kostar, hur mycket ”eldar” du upp varje år?
 • Spelar du på lotto och tips, köper lotter etc för 100 kr/vecka så är du uppe i cirka 5000 kr/år.
 • Om du ska låna pengar, exempelvis ta ett sms lån, så är det viktigt att jämföra olika låneaktörer innan du tar lånet. Detta eftersom de olika långivarna som ger ut smslån kan ta ut olika räntor, och vissa har till och med gratis lån.

9 thoughts on “Att tänka som en ekonom

 1. 우리카지노

  Right here is the perfect website for anyone who hopes to
  find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally would
  want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that has been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just great!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *