Är denna utgift nödvändig?

Ställ dig den frågan innan du köper..

Det sägs att inkomsten är en viktig del av sparandet, vilket den är, men att minimera utgifterna är minst lika viktigt. Nu ska jag berätta om min mentalitet för att spara pengar som faktiskt fungerar.

  1. Ta papper och penna, eller varför inte öppna ett Excel-dokument. Skriv ner exakt alla utgifter de senaste 30 dagarna. Inkludera affären eller företaget samt pris.
  2. Fyll i ett N (Nödvändig) eller inte vid sidan av. Kom ihåg att vi alla har olika definitioner på vad som är nödvändigt och inte. Vissa tycker chokladkakor är nödvändigt, eftersom de kanske fyller upp dagen och gör som man får mer gjort på jobbet. Andra tycker att cigaretter är nödvändigt. Det är bara en fråga om hur gärna man vill spara pengar för att kunna ge upp något viktigt. Här behövs en känsla av balansering.
  3. Skriv ut listan när du är klar. Nästa gång du tänker köpa något så tar du upp listan och kollar om det du tänker köpa finns med. Finns det inte med så har du två val; antingen lägger du till det på listan, d.v.s om du tycker att det är en nödvändig utgift, eller så köper du inte.

Så här gör jag inte längre – att gå runt och kolla på listor är omständigt, men det hjälpte mig att komma till insikt till en bra mentalitet kring sparande i början.

Allt är bara en fråga om uppoffring. Vill man ha råd med en swimming pool så kanske man inte kan unna sig hotellfrukost varje dag. Eller så kan man det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *